Hoppa till innehållet
  • ÖVRE YOKANGA LAX - CAMP SUHAYA - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
  • ÖVRE YOKANGA LAX - CAMP SUHAYA - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
  • ÖVRE YOKANGA LAX - CAMP SUHAYA - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
  • ÖVRE YOKANGA LAX - CAMP SUHAYA - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
  • ÖVRE YOKANGA LAX - CAMP SUHAYA - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
  • ÖVRE YOKANGA LAX - CAMP SUHAYA - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
  • ÖVRE YOKANGA LAX - CAMP SUHAYA - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
  • ÖVRE YOKANGA LAX - CAMP SUHAYA - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N

ÖVRE YOKANGA LAX - CAMP SUHAYA - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N


Resevillkor

Av alla älvar på Kola anses Yokanga ha genetiken för de största laxarna.

För mer info om YOKANGA - CAMP SUHAYA ring eller mail till Kent Lindvall 070-6632134  kent.lindvall@fishingnorth.com

 

Högt upp i den fantastiska laxälven Yokanga på Kola hittade Fishingnorths ägare Kent Lindvall 1995 en litet paradis med ofiskade vatten fyllda med lax. Genom åren var flera svenska grupper på plats i den lilla tältcampen. Under de senare åren har inte det gått att få ett tillstånd att fiska dessa vatten men nu kan Fishingnorth glatt meddela att vi från sommaren 2022 kommer att köra en testsäsong på två veckor till denna pärla på ryska tundran.

 

Älven Yokanga är ca 90 km lång och har sina källflöden högt uppe på Kolahalvöns tundra. Med stora stenar och snabba flöden kan den vara en utmaning att vada och fiska. Av Kolas alla älvar anses Yokanga ha genetiken för de största laxarna (källa; Ryska polarinstitutet för fiske) och de största laxarna under åren har tangerat 17 kg. Campen ligger precis där ett av bifödena till Yokanga , Suhaya rinner in i älven vilken gör platsen väl vald för ett bra fiske. Uppströmms finns 10 km forssträckor varvat med pooler på bägge sidor av älven. Nedströms ordnar vi båttransport till två mäktiga pooler och nackar. Homepool blir just sammanflödet mellan de två älvarna.

 

Resa & program

Helikoptertransporten till Camp Suhaya/Övre Yokanga utgår från staden Lovozero sydost om Murmansk. Dit kan man ta sig med flyg via Moskva/St Petersburg till Murmansk och vidare med busstransfer. Räkna med en övernattning på både in och utresa. Det går även att åka med egen bil vilket tar ca 12 timmar enkel väg från Luleå. Vägarna är numera bra och det finns en bevakad parkering vid flygplatsen i Lovozero. Fishingnorth ordnar även med en busstransfer utgående från Luleå för större och mindre grupper. För inträde i Ryssland krävs visum.

Ett reseprogram går från torsdag till torsdag och omfattar resa samt fiske ser ut enligt följande:
Dag 0: Avresa från Luleå med bil/buss ca 11.00 - Ankomst Lovozero ca 23.00 och övernattning på hotel.
Dag 1: Avresa med helikopter från Lovozero till Camp Suhaya ca 15.00. Flygtid ca 1 tim. Ankomst till camp, installation, information, montering av utrustning och fiske på kvällen. Middag.
Dag 2-7: Hela fiskedagar. 06.00-24.00. Älven stängd 24.00-06.00.
Dag 8: hemresa med helikopter till Lovozero ca kl 11.30. Avresa till Luleå. Ankomst ca 01.00 +1.

 

Boende och mat

Camp Suhaya är byggt för 8 fiskare och består fasta tält för boende av rymlig armémodell med trägolv, fasta sängar och vedkamin för värme. Ett eget uppblåsbart liggunderlag och en bra sovsäck är en bra sak att ha med sig. Ta även med några sterminotabletter för mygg och ett extra myggnät att sätta över tältfliken. Ett större tält fungerar som matsal för frukost, lunch och middag. Maten är av god kvalitet, en rejäl frukost med ägg, gröt, pannkakor och juce mm. Lunchpaketen tar man med från frukosten. Middag består av en tvårätters meny bestående av ryska soppor, grillat kött och givetvis fisk..På campen finns även möjlighet till dusch, bastu och toalett. Dryck är inkluderat dock ej alkohol som tas med eller betalas på plats. Vår campmanager och övrig personal kommer att ta hand om gästerna på ett trevligt sätt. Generator finns på plats för el och laddning av telefoner mm.

 

Fisket, utrustning & flugor

Våra sträckor ligger ca 60 km från Yokangas utflöde i Barents hav. Höjden över havet vid campen är ca 200 m. Nedströms campen 2-3 km finns två mäktig pooler med fina stryk dit vi dagligen ordnar med båt transport. Uppstöms håller älven ett snabbare flöde på de 10 km som är fiskbara. Här övergår naturen mer och mer till trädlös tundra. Sträckorna har många spännande pooler för den som vill gå och utforska. Utloppet från biflödet Suhaia (guldälven) bildar en produktiv pool (vår homepool) speciellt med ett lite högre vattenstånd.

De olika sträckorna kommer att fiskas genom ett rotationsystem där man fiskar två och två så att alla 8 fiskarna (vissa veckor har vi även Schweiziska gäster) på campen kan fiska samtliga sträckor utan trängsel. Yokanga har under senare år visat på allt större stigningar av fisk inte minst då kontrollen av mynningen idag är mycket bättre och tjuvfiske med nät helt stoppats.

KARTA POOLER

Fishingnorth har valt att starta säsongen under den sista veckan i juni och fiska till den 2.a veckan i juli. Ett normalår ger detta goda möjligheter till fisk under samtliga veckor. Det vill säga att fisken har hunnit upp till den första veckan och vattnet inte blivt för varmt till den tredje och sista veckan. Givetvis styr vi inte över väder och vind och alla laxfiskare vet att förhållanden kan skifta år från år. 

När det gäller fisket på Camp Suhaya rekommenderar vi att lämna de tunnaste tafsarna hemma. Här krävs ett rejält tvåhandsspö i klass 9/10 och uppåt, kraftig laxrulle med 200 m 50 lb backing och tafsspetsar på 0.40 och lite till... Vad det gäller linval kan tyngre sjunklinor behövas tidigt på säsongen och vanligen multi-tip/intermediate linor under den senare delen.

UTRUSTNING-YOKANGA.pdf

Flugor som vanligen fungerar bra är klassiska Phatakorva, Green Highlander, Golden Killer, Sunray Shadow, Yokanga gold mfl. Ta även med några bombers i grönt/vitt eller foamflugor för att prova ett spännande "torrflugefiske" efter lax

FLUGOR-YOKANGA.pdf

 

Priser

Säsongen går från den omkr. sista veckan i juni till 2 veckan i Juli. Program från fredag - fredag med start 24/6 2022. Pris för 2022: 3995Euro/person
I priset ingår: Helikoptertransport Lovozero - Camp Suhaya t.o.r, boende i tält/rum 7 nätter, alla måltider inkl dryck (ej alkohol), campguider, fiskelicens
I priset ingår inte: Resa till Lovozero (ca 350 Euro/p fr. Luleå t.o.r), övernattning på hotel i Lovozero (ca 450 sek)alkohol på camp, dricks till personal och guider (300 euro) kostnad för visum (ca 950 sek)

TEAM FISHINGNORTH

Kent Lindvall, Fishingnorth i Harads

Kent Lindvall

Fishingnorth 
070 663 134
kent.lindvall@fishingnorth.com

 

 

Manni Svensson, Fishingnorth

Dan Mella

Fishingnorth
070 242 5940
dan@fishingnorth.com

 

Fishingnorth Moränvägen 3
981 45 Kiruna

 

Jörgen Berggren, Fishingnorth

Jörgen Berggren

Fishingnorth
070 350 6802
jorgen@fishingnorth.com

 

By Formsmedjan. Powered by Yago