Hoppa till innehållet
 • ÖVRE VARZINA ÖRING - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
 • ÖVRE VARZINA ÖRING - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
 • ÖVRE VARZINA ÖRING - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
 • ÖVRE VARZINA ÖRING - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
 • ÖVRE VARZINA ÖRING - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
 • ÖVRE VARZINA ÖRING - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
 • ÖVRE VARZINA ÖRING - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
 • ÖVRE VARZINA ÖRING - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
 • ÖVRE VARZINA ÖRING - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
 • ÖVRE VARZINA ÖRING - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
 • ÖVRE VARZINA ÖRING - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
 • ÖVRE VARZINA ÖRING - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N
 • ÖVRE VARZINA ÖRING - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N

ÖVRE VARZINA ÖRING - INGA RESOR TILL RYSSLAND F.N


Resevillkor

På en säsong så fångas ,smått fenomenala, 2400 öringar där större delen ligger på 55-65 cm (1,5-2,5 kg). Varje år tas troféöringar på 70-80 cm!

För mer info om ÖVRE VARZINA ring eller mail till Dan Mella 070-2425940  dan@fishingnorth.com

 

Den stora MI 8 helikoptern lyfter från Lovozeros förfallna flygplats med ett vrål och sätter kurs österut. I kabinen luktar det flygfotogen och förväntan. Allteftersom försvinner bandvagnsspår och tecken på mänsklig påverkan, tundran breder ut sig tillsynes oändlig. Efter ca 50 minuters flygning dyker älven upp, som en silvertråd från den stora sjön Enozero. Du har kommit till ett av världens bästa öringvatten. Du har kommit till övre Varzina…….

 

Älven Varzina mäter ca. 45 km. och i dess övre delar finns en 11 km lång sträcka med ett oslagbart öringfiske (här finns även stor lax och röding). Hemligheten bakom öringbestånden ligger i den stora födotillgång som finns i det enorma sjösystemet Enozero och dess källflöden samt att allt fiske sedan 25 år tillbaka bedrivs enligt en ”catch & release” princip. Tillgänglig statistik visar på ett ökat antal öringar i strömmarna och ännu högre medelvikt. På en säsong fångas ca 2400 öringar där större delen ligger på mellan 55-65 cm. Varje år tas troféöringar på 70-75 cm.

Campen ska sägas direkt, är inte lyxanläggning även om ett nytt boende i stugor står klart från sommarren 2018. Tänk hellre på ett svenskt STF boende med lite sliten rysk patina. Allt fungerar emellertid perfekt ihop med läget på tundran. En god natts sömn, bastu och duschmöjligheter samt överaskande bra mat ger dig de bästa förutsättningarna att fånga din dröm- öring…


Resa, program & karta

Helikoptern till Varzina utgår från staden Lovozero sydost om Murmansk. Dit kan man ta sig med flyg via Moskva/St. Petersburg till Murmansk och vidare med en busstransfer. Räkna med övernattning i Murmansk. Det går även att åka egen bil vilket tar ca. 12 timmar från Luleå. Vägarna är ganska bra numera och det finns en säker parkering vid flygplatsen. Fishingnorth ordnar även med en busstransfer från Luleå t.o.r för större grupper.

Ett reseprogram går från tisdag – tisdag, inte inräknat resedagar, räkna med 1+1 dag extra för det.

Dag 0: Avresa från Luleå med buss ca kl 23.00 – Ankomst Lovozero 12.00-14.00 dagen efter
Dag 1: Avresa Lovozero – Övre Varzina med helikopter ca. 16.30. Ankomst till camp, installation i camp, information, montering av utrustning. Fiske på kvällen.
Dag 2-7: Hela fiskedagar.
Dag 8: Avresa med helikopter till Lovozero ca. 11.30. Avresa till Luleå. Ankomst ca. 01.00 +1

 

 
Boende & mat

Campen består numera av nybyggda stugor som har två sängar med kamin och inredning, det fungerar utmärkt och ger gott om plats. Ett eget uppblåsbart liggunderlag och en bra sovsäck är att rekommendera även om det som finns på plats är ok. Ta med några stermino tabletter för mygg och ev. ett extra myggnät att sätta för dörren. Lodge/matsal och hygienutrymmen med duschar och bastu ligger i träbyggnader bredvid och har förvisso sett bättre dagar men fungerar utmärkt.

En elgenerator ser till att du kan ladda det du behöver. Det finns ett torkrum för dina vadare. Mat serveras 3 ggr dagligen (lunch som matpaket) och håller bra klass. Robusta ryska soppor, bra fisk och kött är att se fram emot. Dryck är inkluderat dock ej alkohol som betalas på plats. Camp manager och övrig personal sköter om dig på ett trevligt sätt, det finns även en liten fiskeshop med flugor och viss utrustning att köpa.


Fisket, utrustning och flugor


Fisket bedrivs på bägge sidor Varzina, uppströms ca 7 km. och nedströms ca 4 km från campen. Strömmarna är indelade i mindre avsnitt/beats och fiskas i grupp om två personer som roteras över alla sträckor under veckan. Sträckan är tillgänglig 24 tim./dygn. Älven är varierande från lugnflytande pooler till snabbare forssträckor. Här finns otaliga ståndplatser för stor öring (och röding!) och du kommer att testas som flugfiskare. Normalt fiskar man på egen hand men camp ansvarige Alexei guidar de som vill under veckan.

ARTIKEL AV GUNNAR WESTRIN

Nedströms campen övergår älven mer och mer till pooler för ett spännande laxfiske (från slutet av Juli och framåt) även om det tas riktigt stor öring på dessa sträckor. Här har du även möjlighet till lax på torrfluga. En fiskedag under veckan spenderas i Chilijokk ett mindre tillflöde med stor öring, campen ordnar med båttransport. Tidvis finns det mycket ren i området, med dem följer björn och järv, en riktig vildmark!

 KARTA ÖVRE VARZINA POOLER

En utrustningslista förutom det mest uppenbara: Vadarbyxor (1 par i reserv?) Vadarjacka, vadarstav, vadarskor som går bra att gå långt i, dunjacka, mygghatt och myggmedel, solglasögon. Spön i # 6-7 9 ft. med flytlina är det som fungerar till mycket av öringfisket. Ta gärna med ett # 4-5 (om ni har) för lite finlir med tunna tafsar. För laxfisket behövs ett #8 enhands 9 ft. eller ett mindre switchspö i samma klass med en sink-tip lina. Medelstora rullar med ca 100 20 lb. backing för öringfisket och en lite större rulle för laxfisket med 200 m.35 lb. backing.

UTRUSTNING VARZINA.pdf

Tafsmaterial/tafsar från 0,16 – 0,45 mm. beroende på fisket. Flugor som fungerar bra är: Tunna svart/gröna streamers typ Golden Killer i st. 6-10. Större skinn vingar/Wolly Buggers i st. 4-6. Musimitationer i st. 4, Green Machine i st. 6-8. Puppor i st. 16-12, Natt slända/Caddis i st. 8-10, tubflugor för lax typ Phatakorva, Den vanlige och Sunray Shadow. Ta även med några flytande laxflugor typ; bomber eller foamflugor i st.4-6.

 FLUGOR ÖVRE-VARZINA.pdf

Priser

I priset ingår: Helikopter till camp t.o.r. Svensk guide från Fishingnorth (dock inte alla veckor). Boende i tältcamp. Campfee (avgift för bla helikopterevakuering vid akut sjukdom).Alla måltider samt dryck (ej alkohol) . Båttransport till Chilijokk. Fiskelicens. 

I priset ingår inte: Eventuell flygresa till Murmansk. Buss/biltransport från Luleå – Lovozero t.o.r (Prisexempel 2019/2020: 300-350 euro/person), mat på bussresa, hotell i Murmansk eller Lovozero, reseförsäkring, kostnad för visum (ca 900 sek) Campfee erläggs av gäst på camp.

  

TEAM FISHINGNORTH

Kent Lindvall, Fishingnorth i Harads

Kent Lindvall

Fishingnorth 
070 663 134
kent.lindvall@fishingnorth.com

 

 

Manni Svensson, Fishingnorth

Dan Mella

Fishingnorth
070 242 5940
dan@fishingnorth.com

 

Fishingnorth Moränvägen 3
981 45 Kiruna

 

Jörgen Berggren, Fishingnorth

Jörgen Berggren

Fishingnorth
070 350 6802
jorgen@fishingnorth.com

 

By Formsmedjan. Powered by Yago