Hoppa till innehållet
 • VARZINA CLIFFHANGER LAX - INGA RESOR TILL RYSSLAND F:N

  Dan Juli 2019

 • VARZINA CLIFFHANGER LAX - INGA RESOR TILL RYSSLAND F:N
 • VARZINA CLIFFHANGER LAX - INGA RESOR TILL RYSSLAND F:N
 • VARZINA CLIFFHANGER LAX - INGA RESOR TILL RYSSLAND F:N
 • VARZINA CLIFFHANGER LAX - INGA RESOR TILL RYSSLAND F:N
 • VARZINA CLIFFHANGER LAX - INGA RESOR TILL RYSSLAND F:N
 • VARZINA CLIFFHANGER LAX - INGA RESOR TILL RYSSLAND F:N
 • VARZINA CLIFFHANGER LAX - INGA RESOR TILL RYSSLAND F:N
 • VARZINA CLIFFHANGER LAX - INGA RESOR TILL RYSSLAND F:N
 • VARZINA CLIFFHANGER LAX - INGA RESOR TILL RYSSLAND F:N
 • VARZINA CLIFFHANGER LAX - INGA RESOR TILL RYSSLAND F:N
 • VARZINA CLIFFHANGER LAX - INGA RESOR TILL RYSSLAND F:N

VARZINA CLIFFHANGER LAX - INGA RESOR TILL RYSSLAND F:N


Resevillkor

Sträckorna på Cliffhanger Camp består av markerade pooler med många möjligheter till ett mycket produktivt fiske.

För mer info om CLIFFHANGER ring eller mail till Jörgen Berggren 070-350 6802  jorgen@fishingnorth.com

 

Sedan 2014 går det att bo och fiska på den mellersta delen av älven Varzina genom byggandet av en tältcamp som mycket passande fick namnet Cliffhanger. Sträckan, som mäter ca 10 km, fiskades tidigare mycket sparsamt via helikopter från den större huvudlodgen. Älvens flöde är här delvis nedskuren i en kanjon med vitskummande forsar som varvas med spektakulära laxpooler. Från början av Juli har en stor del av Varzinas laxar passerat ett större vattenfall nedströms och fyllt på Cliffhangers sträckor.

Ett drömfiske efter lax väntar….

Älven Varzina är ca 30 km. lång och rinner från sitt källflöde i sjön Enozero norrut mot norra ishavet. Läget är långt undan vägar och mänsklig påverkan. Det enda sättet att ta sig hit är via helikopter. Campen Cliffhanger är byggd vid älvens djupaste ravin precis mot klippkanten, därav namnet. Som gäst kan du här titta rakt ner på laxarna i homepool. Allt fiske efter älvens bägge sidor nå till fots, här behövs god kondition för att komma åt alla fiskeplatser. Uppgången av atlantlax i Varzina är bland de bästa av Kolas alla älvar och här finns goda möjligheter till fisk över 10 kg.

 

Resa & program 

Helikoptern till Varzina utgår från staden Lovozero sydost om Murmansk. Dit kan man ta sig med flyg via Moskva/St. Petersburg till Murmansk och vidare med en busstransfer. Räkna med övernattning i Murmansk. Det går även att åka egen bil vilket tar ca. 12 timmar från Luleå. Vägarna är ganska bra numera och det finns en säker parkering vid flygplatsen. Fishingnorth ordnar även med en busstransfer från Luleå t.o.r för större grupper. För inträde i Ryssland behövs visum.

Ett reseprogram går från lördag – lördag och omfattar resa och fiske kan se ut så här:
Dag 0: Avresa från Luleå med buss ca. kl. 12.00 – Ankomst Lovozero 12.00-14.00 dagen efter.
Dag 1: Avresa Lovozero – Varzina Cliffhanger med helikopter ca 16.30. Ankomst till camp, installation i camp, information, montering av utrustning. Fiske på kvällen.
Dag 2-7: Hela fiskedagar.
Dag 8: Avresa med helikopter till Lovozero ca. 11.30. Avresa till Luleå. Ankomst ca. 01.00 +1

 


Boende & mat

Cliffhanger camp är byggt för 8 fiskare och består av fasta tält av rymlig armémodell som har två sängar med kamin och golv, det fungerar utmärkt och ger gott om plats. Ett eget uppblåsbart liggunderlag och en bra sovsäck är att rekommendera även om det som finns på plats är ok. Ta med några stermino tabletter för mygg och ev. ett extra myggnät att sätta för tältfliken. En rymlig stuga fungerar som matsal för frukost, lunch och middag. Här finns även duschar och wc. Maten är av god kvalitet, en rejäl frukost med ägg, pannkakor, juicer mm. Lunchpaketen tar man med själv från frukosten. Middagen är 3 rätters och innehåller ryska specialiteter, robusta soppor, grillat kött och fisk. Dryck är inkluderat dock ej alkohol som betalas på plats. Camp manager och övrig personal sköter om dig på ett trevligt sätt, det finns även en liten fiskeshop med flugor och viss utrustning att köpa.

 

Fisket, utrustning och flugor

Sträckorna på Cliffhanger camp består av markerade pooler med många möjligheter till ett varierat fiske. Här finns chansen till ett mycket produktivt ”traditionellt” laxfiske , längre in på säsongen finns även möjligheten till ett ”torrfluge” fiske med bomber, hitchflugor eller foamvarianter. Även om laxen domminerar på sträckorna så finns även chansen till ett fiske efter brunöring och röding i de övre delarna.

Här följer en snabb presentation av de olika pooler som man når till fots från campen:

HORN JACK POOL: En serie av goda fiskeplatser som sträcker sig 2 km. nedströms utflödet av Nizkiy högst upp på sträckan. Denna del av älven är väldigt sällan fiskad och är speciellt produktiv under den senare delen av säsongen.
SWEEP: En underbar klassisk laxpool med en stadig ström som fiskar bra även vid lågt vatten.
BIG FALLS POOL: Innehåller Varzinas största vattenfall och har de senaste två åren gett några av de största trofélaxarna i Varzina, bästa fisket från mitten av Juli.
FILIPPOV OUTFLOW: Här ligger tältcampen, utflödet av sjön Filippov bildar även home pool för lodgen. Detta är en pool som håller fisk från slutet av Juni.
CLIFFHANGER CAMP POOL: Ligger 10 minuters gång nedströms campen, här börjar den djupa kanjon som älven går i. Anses som en av de vackraste delarna av Varzina.
LONG WALK POOL: Markerar slutet av kanjonen och detta är platsen för några av Varzinas största laxar. En väldigt produktiv pool hela säsongen.
BOULDERS POOL: Som namnet antyder fylld med stora stenar, svårfiskad men produktiv.
FINNPOOL: En av älvens bästa pooler, speciellt tidigt på säsongen, den är vid, djup och håller stor fisk under längre perioder.

KARTA CLIFFHANGER POOLER

För laxfisket behövs huvudsakligen tvåhandspön 12-14 ft # 8-9-10. Även om många pooler går att nå med ett enhandspö så är många fiskeplatser betydligt enklare att fiska med ett tvåhandspö. En rejäl rulle med minst 150 m 30 lb backing. Ett extra spö och rulle är klokt att ta med. Skjutklumpar/ spey-linor med utbytbara spetsar från flyt – S8 fungerar bra. 10-15 ft tafsar i monofil eller fluorcarbon 0,30 – 0,45.

UTRUSTNING-CLIFFHANGER.pdf

Produktiva flugor är: Golden Killer (på guldfärgad krok) st. 4-8, Sunray shadow på tub, laxflugor i grön/svart eller gul/svart fungerar bra. Vattnet är mycket klart och flugorna bör vara sparsamt dressade. Bomber eller foam torrflugor för lax i st. 4-6.

FLUGOR FÖR CLIFFHANGER.pdf

Priser

Säsong: Från början på juli – september. Program från Lördag – Lördag.  Pris: 2020: 2900 EURO + 300 (Campfee)/person 
I priset ingår: Mottagande på Murmansk flp, transfer Murmansk – Lovozero, Helikoptertransport Lovozero – Cliffhanger t.o.r , boende i delat tält/rum 7 nätter, alla måltider inkl. dryck, guide, dricks till guider och personal s.k. camp fee (inkluderar bla helikopterevakuering vid akut sjukdom), fiskelicens.
I priset ingår inte: Internationellt flyg till Murmansk, busstransport Luleå – Lovozero t.o.r. Prisexempel 2019/20: 300-350 euro/person.) Alkohol på lodge, kostnad för visum

      

 

    

TEAM FISHINGNORTH

Kent Lindvall, Fishingnorth i Harads

Kent Lindvall

Fishingnorth 
070 663 134
kent.lindvall@fishingnorth.com

 

 

Manni Svensson, Fishingnorth

Dan Mella

Fishingnorth
070 242 5940
dan@fishingnorth.com

 

Fishingnorth Moränvägen 3
981 45 Kiruna

 

Jörgen Berggren, Fishingnorth

Jörgen Berggren

Fishingnorth
070 350 6802
jorgen@fishingnorth.com

 

By Formsmedjan. Powered by Yago